Mari

Slaattelid

Kampklare malerier

Frida Forsgren
apr. 2022|Review

Kristiansand Kunsthall åpnet kunståret 2022 med Mari Slaattelids nye serie «Blason». Maleriske våpenskjold, en drømmende fargepalett og den fremmedgjørende tittelen gjør dette til en slagferdig utstilling.

Mari Slaattelid (f. 1960) er en av Norges mest profilerte samtidskunstnere med en solid internasjonal karriere. Siden 1990-tallet har hun arbeidet med fotografi og maleri der interessen for det sanselige og maleriske står i fokus. Overflatene hennes er egne maleriske verdener der betrakteren kan gå seg vill i sjatteringer, lysspill og variasjoner. Vi kan se referanser til landskap, til avtrykk og silhuetter, men også til melk, pudder og støv. Dette er malerier som ber om tid til å ses og til å utforskes. Den nye serien Blason er intet unntak. Vi gjenkjenner Slaattelids karakteristiske maleriske utforskning, samtidig som hun gjør et nytt og innovativt grep. Den nye serien har fått navnet Blason, et fransk ord som betyr våpenskjold, og flere av maleriene har fått formen til nettopp våpenskjoldet.

Et av de første maleriene vi møter er «Blason, grønt med blom» (2021) hvor et lerret formet som et våpenskjold viser en organisk blomsterornamentikk. Duse rosafarger, slynger seg rundt dust grønt i deilige bevegelser. Men skjoldet er ikke kun vakkert og innbydende, en flik av lerretet er bøyd over blomsten og bryter bildets harmoni. Dette grepet med å brette lerretet ser vi også i flere av de andre maleriene i serien. Dette er et interessant grep som er med på å forvandle lerretet mer til en gjenstand, og setter det enda tydeligere i sammenheng med skjold.

Et annet grep for å forsterke det konkrete og håndgripelige ved disse maleriene er kontrastene som skapes mellom det florlette uttrykket og de dekkende, tunge og kompakte strøkene. I «Blason, grønt på gult» (2021) er fargene sterke, dekkende og solide, mens «Blason, med tunge, raud» (2021) er lett og malerisk og gir assosiasjoner til en glødende solnedgang. Min favoritt er «Blason med flytande grått» (2021) som har flere lag med illusjoner: det er et solid lerret med et lett malerisk uttrykk, som kaster en konkret bladformet skygge på veggen.

Hvorfor våpenskjold?

Utstillingen presenterer også flere verk fra serien Stempel, der særlig de to monumentale «Stempel 6» og «Stempel 7» er fascinerende fargesymfonier som står i arven fra det amerikanske color-field-maleriet. Men av de utstilte arbeidene opplever jeg Blason som den sterkeste serien. Så kan man spørre hvorfor våpenskjold? Skjold-formen oppleves som et innovativt grep som utfordrer det konvensjonelle kvadratiske maleriet, et grep som tilfører ny mening til selve maleriet. Formen gir assosiasjoner til middelalderen, til lansekamper og krigende familieklaner, en maskulin forestillingsverden, en kontrast til feminine farger og penselstrøk. Det gir også assosiasjoner til de standardiserte symbolene vi omgir oss med i hverdagen i alt fra skilt til logoer. Det er interessant når slike generiske, upersonlige tegn settes i spill med malte, personlige og feminine penselstrøk. Det blir som et symbol på livet og det levende som presser seg frem over det byråkratiske og det upersonlige. En slags evig kontrast mellom feminin og maskulin, det standardiserte og det personlige, mellom lett og tungt.

Fædrelandsvænnen, 4.2.2022